Wednesday, 26 December 2012

girls vs handbags

Hye guys..
Nowadays each of women in this earth must have at least one handbag (even bag duit :p)
"I don’t know why we need the handbag, but I couldn’t live without it. "
From my own view, I do feel some special confident if I do have my own handbags hehe.
You know why? because handbag ni macam penyelamat sebab I can isi dgn segala harga karun yang diperlukan pada masa dan ketika kita memerlukan.

For me, in my handbags must have :
  1. pen and notebook - mudah la nak take note pape kan
  2. lip-gloss even yang mybe dah expired - I only use it my lips getting crack :p
  3. cermin ajaib - untuk gue suluh muka usya jerawat
  4. handphone - cabok je, cap ayam
  5. pantiliner + pad - as mush yang bole di isi di pocket tersembunyi (untuk kecemasan)
  6. tumbdrive - untuk apa cek pon xtaw hehe
  7. opkos kena ada purse even xda matawang yang banyak pon xpa :p
  8. wait..why so much old recipt in my bag?? 
  9. sediakan ruang untuk isi barang2 yang mampu muat sebab beli barang xprovide plastic bag
  10. and while walking I do have something to carry on, xdelah melenggang macam nk buat PJK kan..hehe
You can imagine that, opcos my handbag should not be the small one.  Lagi besar lagi banyak benda nak isi. Kadang bila angkat beg yang ringan macam ada benda yang xda pulak. My fren ada cakap, beg ni umpama poket doraemon, its provide almost everything that you need.
Unfortunately, when more thing you fill it you will lost in searching, you know why? 

aku : weh, mana kunci kereta aku??
saing gue : cari plan2 ada dalam beg tu, satgi jumpa la..heeee

 
agaknyer kan, brapa banyak barang yang bole diisi dalam bag ni??
abaikan apa jenama dia kayy
babai!!

Tuesday, 9 October 2012

velachan

salam u ollzzz
dah lama xsyok sendiri kt blog nie khann
okeyss
cek nk habaq mai la
last few weeks, cek dgn opis mate ada p roadshow ats urusan qeja kat tanjung dawai. hampa taw dak tanjung dawai tu di mana? dia dekat2 dgn pantai merdeka..siyes aku cakap, ada org xtaw yg pantai merdeka (ala..kn ada lagu jiwang tu) wujud beb..
okeys kat tanjung dawai kami pi Arked tanjung dawai beli mkanan laut lerr..xkn nk cari gajah dgn badak khann
round2 kedai2 aku terjatuh ati kat akak sorang ni..muka sejibik ala-ala kak didie alias..hihi
sungguh na cek habaq..cara dia cakap..cara dia kepo..beza dia akak ni peniaga yg ber hijab..hohoho
sbb akak ni aku buat decision nk beli ikan bilis dan kopok losong kat sini (beli guna duit big boss..hehehe)..
harga suma kedai sama..tapi aku tertarik kat akak ni..nak wat camna kan..rezki akak tue lerrr

akak nie duk control pulak..aku ni carik duit sponser xjumpak..hohoho

after berjaya mendapat barang yg dicari kami turun soru kat tingkat bawah arked. Ada 1 kedai makan kat hujung skali tue mmg menarik perhatian utk mengisi perot. Masa parking kat kedai tu baru dalam pukul 11 pagi lebih, so amat lapang utk aku digest lauk2 bakar mostly seafood utk dipilih. 

makanan ni yg dipilih ; ikan pari 2 ketol, sayur lemak lalalalala 1 mangkuk, tiap pinggan ada masak lemak rebung, air 3 gelas..then masa tgh makan cik rubiah shaari (a.k.a Ruby Sahaari) dengan selumber kering bangun utk tambah lagi 1 mangkuk air asam, 1 pinggan nasi tambah, 1 piring ulam berupa terung dan dan bendi yg diceloq, serta seketoi lagi ikan pari utk kami share dua (xdak dlm gambaq)..all dis just only RM16.40 sahaja yg dibayq secara tunai.


bukan cek nak promote kedai, xdak komisyen pown..tapi kedai tu mmg femes, masa tgh mkn pusing blakang tgk org penuh beratoq amik lauk dgn nasik..mujoq lapaq awai taw..klu x terpenyek cek yg halus sgt ni kan..huhu

okey..comes to the main entry, klu hampa nk cari belacan yg sedap utk tambah resdung kan..cari belacan Pak Awang..ni mak cek yg rekomen, habaq kedai dia kat mana.
masa on de wey balik dari tanjung dawai kedai atawpon bengkel dia terletak di sebelah kiri. Ada signbord mudah cari na. belacan dia mmg sodap, RM5.00 seketoi. Belacan dia mmg halus, sbb bila potong smooth ja..try la beli na..cek beli 3 ketoi buat stok..hehhe

okey..babai..xdak idea nk buat ayat dah..tata :p

Monday, 27 August 2012

TRUSTWORTHINESS

Trust + Percaya = Yakin + Confident 

Salam aidilfitri u allz..
topic ari ni actually relates to a few momento masa hari raya..
when evrbdy berebut2 mntak ampun dan maaf serta saling maaf dan memaafkan ada yg bergurau

"btol2 mnta maaf ke sja buat syarat hari raya?'"
"ikhlas ke maafkan org nie?"
"maaf ni utk dosa dan salah silap tahun lps, utk mistakes after ni tggu rya thn dpn pulak say sorry"

Suma ni depends on what degreeeeee u allz or kita nk prcya kta2 yg di luahkn melalui bibir2 yg munggil, seksi mcm angelina jolie tu kn..berlipstik ala2 mak jemah tue..
kdg2 kslhan dan dosa yg dilakukan sukar nk 100% d maafkan..terutamanya yg memberi kesan pd fikiran, jiwa dan raga

cuba bygkan, memori pahit kita cari butang DELETE then OK..
memory deleted..sng cerita kan.
but..people is not just like machine guys !

Sebenarnya mulia jika kita sudi memaafkan seseorang, terutamanya di hari raya. Tapi sejauh mana maaf dan kemaafan tu ikhlas 100% ataw 360 degre??

ada sebab knapa seseorang hlg kepercayaan dan susah nak memberi kemaafan even hari raya beb !

antara sbb yg2 mok cik smpt copy pastoo dari tenet mok cik list kt bwh nie yer..bola baca kn..huhuhu


When you trust a person, you believe that they have your best interest at heart.  They wouldn't do something to hurt you for the fun of it, or for selfish gain.  You rely on 
them.

Are you naturally trusting, or do you tend to be suspicious of other people’s motive ? Have you ever been taken advantage of by someone you trusted? Do you feel that trusting others is naive?

Broken trust can take years, even decades to repair.  It's a very sensitive, and even awkward, time for the two people involved.

Trust is not symmetrical. To be trusted by someone is not the same thing as trusting someone. 


Successful relationships are built on trust

The more we count someone as trustworthy, the higher they rate on our internal people-meter. Obviously, complete trust is something that must be earned. But, could we begin every relationship by giving the other person the benefit of the doubt?
Who do you like to do business with, and who are your best friends? The answer to both of those questions is directly related to who has earned your trust. When we feel that we have good reasons for trusting a company and their products, we become repeat customers. When we feel that we have legitimate reasons for trusting other people, they become our friends.
 who is the most important person in your life? Isn’t it the person that you trust above all others? Trust is a factor in all positive relationships. The greater the level of trustworthiness, the stronger the relationship.

So mok cik pok cik sekalian, maqilah pakat2 pikiaq, sejaoh mana kita meminta maaf kpda org laen, dan seikhlas mana kita memaafkan org laen di hari raya??
igtlah..andai kita memohon maaf dgn iklhas dari hati yg tulus, bkn beerti kita 100% teruk ya amat wa cakap lu, bkn merendahkan water face kita dpn manusia lain..tapi kita sedang mngurangkan beban dosa kat atas kepala :p klu org tu xnk maafkan..bg masa..ye la kan..sng2 broken dia pnya pcaya, sng2 nk pksa dia prcya balik kn..pdn muka..kirim salam bro..hahhaha
sbb my mom ada ckp..dosa dgn Tuhan bole mnta taubat, sbb Allah maha penganpun dan Maha mengasihani
tp dosa dgn manusia (wlaupun dia marah sbb tersepak kasut dia dpn rmh kita sndiri kn..hehehe) selagi kita xmohon maaf selagi itu urusan kita di akhirat xsetel2..after kita mnta maaf, tp dia still xnk maafkn, terserah..jnji lps dri kita sudah lerr...hohoho

motif gmbar nie..Selamat Hari Raya..hihi..raya ke 4 dah g jln2

Klu aku habaq nk masuk Kolam air panas ni kena bayar RM6 hampa kena pecaya ok.. :p mok cik xtipu taw
Tp kami xbole msk pon, maintnce tgh cuci kolam huhu..g posing je la


Thursday, 9 August 2012

R A M A D H A N

Pejam celik pejam celik dah smpai pown kita di hari2 10 yg terakhir Ramadhan tahun nie..Alhamdulillah..masih diberi peluang dan kekuatan utk melakukan ibadah.
My family still same dari abad2 before nie..hehe
bulan puasa je ada peluang utk demand kat mak ayah nk makan ape..hehe
actually, I have something to share with u lorrr
kdg2 nafsu mata melebihi nafsu perot bila fikir hal2 makanan ni.
Dari kecik lg my mom dah ajar ktrg cra makan dan minum yg elok baginya (mak aku bkn doktor or misi pown) utk anak2 dan hubby.
attention yer..cek nk story nie
waktu sahur konfirm kena makan nasik..yelakan..perot melayu..
slalu lauk2 utk berbuka my mom masak lebih utk forward waktu sahur..bkn mls taw..just jimat masa..hehe
plg penting teh or milo panas. Itu wajib. Kadang2 je amik kurma..hohoho
teringat masa stdy dulu kat hostel...seawal pukul 4.30 pagi aku akn bgn utk buat nasi goreng makan dgn serunding daging yg d bawa khas dri kelantan (teman cek yg bewi) namanya mek adda..hehe dia ni org ckp kembar cek..sekilas tgk je lah..actually mek adda ni housemate I selama 3 thn ktrg jd mahasiswi.
even gmbar blur2 skit..bole teka x mna 1 gue?? hehe

 okey..berbalik pada story bln puasa kita tadi. I ada suggestion la utk org yg malas mcm aku ni..
cer buat nasi greng ataw pown nasi putih panas je utk sahur, then mkn dgn serunding..mmg gandingan sepadan..kenyang dan sedap. boleh la nak buka selera kita utk mkn yg sememangnya dlm kepala lebih sedap tidur dari bangun sahur kan (igt pahala sahur taw)

ok..then masa berbuka teh panas mesti ada. WAJIB!! my mom and dad ckp, bdn kita ni dah la xcukup air. Sbb puasa kan, panas dalam badan pon xkeluar. mmg we all 1 family berbuka dgn air panas dulu..dah biasa..
minum teh secawan cam tu, badan pon berpeluh..rasa lega sgt..rasa segar bila keluar peluh. Mak cakap klu berpeluh means sihat la kn..lepas tu nak minum 2,3 jug air sejuk ikutlah
cek besa try berbuka dgn air sejuk dulu..next day tekak ni rasa kering dan dahaga sgt utk berpuasa..badan pon lemah (org tua dlm fmly cek ckp avoid minum air sejuk utk awet muda) rasa mcm betol pon ada..hehe
so..smpai skrg mmg ktrg amalkan berbuka dan bersahur cenggitu.
sbenarnya bila kita minum air panas mcm tu (krg jgn la teguk air yg baru mendidih tu.. maw terbako anak tekak) kita krg minum air, so xda la rasa letih sgt dan terburu-buru nak melantak masa berbuka..memadai secawan teh panas dgn 2,3 bijik kuih..lepas terawih baru melantak..xda la berat sgt nk solat after berbuka kan..tips kan
its my style la kn bln2 puasa ni..korg mcm mna??

SALAM RAMADHAN...

Sunday, 29 July 2012

Citer zaman dulu


krg sume taw x wujudnya program library science kat dlm mesia ni??
actually cek alumni program tue dri UiTM. 1st time dapat ofer agak slow skit la sbb x aspect pon dpt further up my study kn..ye lah..result xsanteek..so..in last 2008 I start class and become members in Librarianship and Library world. at start I guess stdy library science ni just ajar cara nk susun-susun buku, cop-cop buku, collect and record user transaction etc.
BUT THE REAL IS MORE THAN THAT!!!
Yes it is..
U all nk taw x..nk susun buku dlm library tu bkn maen parking je kt shelf yg korang suke.
ada standard and rulesnyer yg korg bole adapt and make it use full even u all pergi kt library oversea kt mna2 celah dunia ni (ha..smpai mcm tu la)  


Sepanjang study library ni, pglman yg plg best ialah masa practical. I buat practikal kat Library UiTM Pulau Pinang. Thriller momento is masa I masuk tu drg tgh pindah library ke bangunan baru. So pengalaman yg susah nak dpt ni. Pindah library ni mcm nk setup new library jgk lah..Here I shared skit proses pindah memindah ni..Penat taw..krg igt best ke angkat buku dan barag berat2 ni??




masa ni buku-buku dari library lama nak dipindahkan ke library baru. Kena ikat utk memudahkan  kerja. Means nanti kelompok buku yang sama subjek dan call number di kumpulkan kat 1 bahagian. Mudah lah kerja re-shelving nanti. Xdelah buku medic ada dalam golongan buku masakan pulak kan..hehe


nanti kat library baru yg ada 3 tingkat tu nak kna re-shelving balik suma buku2 dlm rak..phewww...azabnya org yg buat je taw mcm mna penat


other side library knwledge, kami pun di expose dgn the real world in information activities. 
Kat Malaysia ni kn public sgt2 jrg jadikan pusat sumber atau library as must place to visit mcm Mall kn..hehe so information community mcm ktg la kna promote kewujudan pusat sumber dan perpustakaan kpda public. I nak share saveral picture during my study program yg ktrg di assign kna buat segempak dan sehebat yg bole (suma ni ada marks ko taw)


Comel taw adk ni..watak dia Tok Bomoh hehe..mmg menjadi. Sygnya I  xde video yg drg berlakon tu..klu ada mst dpt share..
 Ni adk2 dari SMK (P) Kapar Klang
krg taw x..drg tu tgh berlakon watak cerpen. Dari mana drg dpt cerpen tu?? opkos dari buku kan..so this is program "Kempen Galakan Membaca" utk pelajar sekolah. Ye la kan..nk berlakon, kna hafal skrip, nk hafal skrip kan kna membaca..so?? hehehe
Tekun kan adk2 ni..actually drg tgk cari information dari buku. Information yg drg nak tu only available dlm buku yg terdapat dlm koleksi pusat sumber sekolah. Kn kn kn..drg dah msuk pusat sumber dan menggunakan kemudahan yg ada.


actually byk lg pic comel2 I nk upload. Tp slow yg sgt2 siput..so next time la yer..









testing-testing

Assalamualaikum..
actually b4 this I ade blog with name purpleivy..unfortunately dah sgt sgt sgt lma xview so cek yg dah makin tua ni dah jd pelupa emai id dgn pswrd..hohoo
hope dgn bermulanya blog baru ni..lots of thing i could shared with u lahh...

enjoy it darlll...