Sunday, 29 July 2012

Citer zaman dulu


krg sume taw x wujudnya program library science kat dlm mesia ni??
actually cek alumni program tue dri UiTM. 1st time dapat ofer agak slow skit la sbb x aspect pon dpt further up my study kn..ye lah..result xsanteek..so..in last 2008 I start class and become members in Librarianship and Library world. at start I guess stdy library science ni just ajar cara nk susun-susun buku, cop-cop buku, collect and record user transaction etc.
BUT THE REAL IS MORE THAN THAT!!!
Yes it is..
U all nk taw x..nk susun buku dlm library tu bkn maen parking je kt shelf yg korang suke.
ada standard and rulesnyer yg korg bole adapt and make it use full even u all pergi kt library oversea kt mna2 celah dunia ni (ha..smpai mcm tu la)  


Sepanjang study library ni, pglman yg plg best ialah masa practical. I buat practikal kat Library UiTM Pulau Pinang. Thriller momento is masa I masuk tu drg tgh pindah library ke bangunan baru. So pengalaman yg susah nak dpt ni. Pindah library ni mcm nk setup new library jgk lah..Here I shared skit proses pindah memindah ni..Penat taw..krg igt best ke angkat buku dan barag berat2 ni??




masa ni buku-buku dari library lama nak dipindahkan ke library baru. Kena ikat utk memudahkan  kerja. Means nanti kelompok buku yang sama subjek dan call number di kumpulkan kat 1 bahagian. Mudah lah kerja re-shelving nanti. Xdelah buku medic ada dalam golongan buku masakan pulak kan..hehe


nanti kat library baru yg ada 3 tingkat tu nak kna re-shelving balik suma buku2 dlm rak..phewww...azabnya org yg buat je taw mcm mna penat


other side library knwledge, kami pun di expose dgn the real world in information activities. 
Kat Malaysia ni kn public sgt2 jrg jadikan pusat sumber atau library as must place to visit mcm Mall kn..hehe so information community mcm ktg la kna promote kewujudan pusat sumber dan perpustakaan kpda public. I nak share saveral picture during my study program yg ktrg di assign kna buat segempak dan sehebat yg bole (suma ni ada marks ko taw)


Comel taw adk ni..watak dia Tok Bomoh hehe..mmg menjadi. Sygnya I  xde video yg drg berlakon tu..klu ada mst dpt share..
 Ni adk2 dari SMK (P) Kapar Klang
krg taw x..drg tu tgh berlakon watak cerpen. Dari mana drg dpt cerpen tu?? opkos dari buku kan..so this is program "Kempen Galakan Membaca" utk pelajar sekolah. Ye la kan..nk berlakon, kna hafal skrip, nk hafal skrip kan kna membaca..so?? hehehe
Tekun kan adk2 ni..actually drg tgk cari information dari buku. Information yg drg nak tu only available dlm buku yg terdapat dlm koleksi pusat sumber sekolah. Kn kn kn..drg dah msuk pusat sumber dan menggunakan kemudahan yg ada.


actually byk lg pic comel2 I nk upload. Tp slow yg sgt2 siput..so next time la yer..









testing-testing

Assalamualaikum..
actually b4 this I ade blog with name purpleivy..unfortunately dah sgt sgt sgt lma xview so cek yg dah makin tua ni dah jd pelupa emai id dgn pswrd..hohoo
hope dgn bermulanya blog baru ni..lots of thing i could shared with u lahh...

enjoy it darlll...