Monday, 27 August 2012

TRUSTWORTHINESS

Trust + Percaya = Yakin + Confident 

Salam aidilfitri u allz..
topic ari ni actually relates to a few momento masa hari raya..
when evrbdy berebut2 mntak ampun dan maaf serta saling maaf dan memaafkan ada yg bergurau

"btol2 mnta maaf ke sja buat syarat hari raya?'"
"ikhlas ke maafkan org nie?"
"maaf ni utk dosa dan salah silap tahun lps, utk mistakes after ni tggu rya thn dpn pulak say sorry"

Suma ni depends on what degreeeeee u allz or kita nk prcya kta2 yg di luahkn melalui bibir2 yg munggil, seksi mcm angelina jolie tu kn..berlipstik ala2 mak jemah tue..
kdg2 kslhan dan dosa yg dilakukan sukar nk 100% d maafkan..terutamanya yg memberi kesan pd fikiran, jiwa dan raga

cuba bygkan, memori pahit kita cari butang DELETE then OK..
memory deleted..sng cerita kan.
but..people is not just like machine guys !

Sebenarnya mulia jika kita sudi memaafkan seseorang, terutamanya di hari raya. Tapi sejauh mana maaf dan kemaafan tu ikhlas 100% ataw 360 degre??

ada sebab knapa seseorang hlg kepercayaan dan susah nak memberi kemaafan even hari raya beb !

antara sbb yg2 mok cik smpt copy pastoo dari tenet mok cik list kt bwh nie yer..bola baca kn..huhuhu


When you trust a person, you believe that they have your best interest at heart.  They wouldn't do something to hurt you for the fun of it, or for selfish gain.  You rely on 
them.

Are you naturally trusting, or do you tend to be suspicious of other people’s motive ? Have you ever been taken advantage of by someone you trusted? Do you feel that trusting others is naive?

Broken trust can take years, even decades to repair.  It's a very sensitive, and even awkward, time for the two people involved.

Trust is not symmetrical. To be trusted by someone is not the same thing as trusting someone. 


Successful relationships are built on trust

The more we count someone as trustworthy, the higher they rate on our internal people-meter. Obviously, complete trust is something that must be earned. But, could we begin every relationship by giving the other person the benefit of the doubt?
Who do you like to do business with, and who are your best friends? The answer to both of those questions is directly related to who has earned your trust. When we feel that we have good reasons for trusting a company and their products, we become repeat customers. When we feel that we have legitimate reasons for trusting other people, they become our friends.
 who is the most important person in your life? Isn’t it the person that you trust above all others? Trust is a factor in all positive relationships. The greater the level of trustworthiness, the stronger the relationship.

So mok cik pok cik sekalian, maqilah pakat2 pikiaq, sejaoh mana kita meminta maaf kpda org laen, dan seikhlas mana kita memaafkan org laen di hari raya??
igtlah..andai kita memohon maaf dgn iklhas dari hati yg tulus, bkn beerti kita 100% teruk ya amat wa cakap lu, bkn merendahkan water face kita dpn manusia lain..tapi kita sedang mngurangkan beban dosa kat atas kepala :p klu org tu xnk maafkan..bg masa..ye la kan..sng2 broken dia pnya pcaya, sng2 nk pksa dia prcya balik kn..pdn muka..kirim salam bro..hahhaha
sbb my mom ada ckp..dosa dgn Tuhan bole mnta taubat, sbb Allah maha penganpun dan Maha mengasihani
tp dosa dgn manusia (wlaupun dia marah sbb tersepak kasut dia dpn rmh kita sndiri kn..hehehe) selagi kita xmohon maaf selagi itu urusan kita di akhirat xsetel2..after kita mnta maaf, tp dia still xnk maafkn, terserah..jnji lps dri kita sudah lerr...hohoho

motif gmbar nie..Selamat Hari Raya..hihi..raya ke 4 dah g jln2

Klu aku habaq nk masuk Kolam air panas ni kena bayar RM6 hampa kena pecaya ok.. :p mok cik xtipu taw
Tp kami xbole msk pon, maintnce tgh cuci kolam huhu..g posing je la


Thursday, 9 August 2012

R A M A D H A N

Pejam celik pejam celik dah smpai pown kita di hari2 10 yg terakhir Ramadhan tahun nie..Alhamdulillah..masih diberi peluang dan kekuatan utk melakukan ibadah.
My family still same dari abad2 before nie..hehe
bulan puasa je ada peluang utk demand kat mak ayah nk makan ape..hehe
actually, I have something to share with u lorrr
kdg2 nafsu mata melebihi nafsu perot bila fikir hal2 makanan ni.
Dari kecik lg my mom dah ajar ktrg cra makan dan minum yg elok baginya (mak aku bkn doktor or misi pown) utk anak2 dan hubby.
attention yer..cek nk story nie
waktu sahur konfirm kena makan nasik..yelakan..perot melayu..
slalu lauk2 utk berbuka my mom masak lebih utk forward waktu sahur..bkn mls taw..just jimat masa..hehe
plg penting teh or milo panas. Itu wajib. Kadang2 je amik kurma..hohoho
teringat masa stdy dulu kat hostel...seawal pukul 4.30 pagi aku akn bgn utk buat nasi goreng makan dgn serunding daging yg d bawa khas dri kelantan (teman cek yg bewi) namanya mek adda..hehe dia ni org ckp kembar cek..sekilas tgk je lah..actually mek adda ni housemate I selama 3 thn ktrg jd mahasiswi.
even gmbar blur2 skit..bole teka x mna 1 gue?? hehe

 okey..berbalik pada story bln puasa kita tadi. I ada suggestion la utk org yg malas mcm aku ni..
cer buat nasi greng ataw pown nasi putih panas je utk sahur, then mkn dgn serunding..mmg gandingan sepadan..kenyang dan sedap. boleh la nak buka selera kita utk mkn yg sememangnya dlm kepala lebih sedap tidur dari bangun sahur kan (igt pahala sahur taw)

ok..then masa berbuka teh panas mesti ada. WAJIB!! my mom and dad ckp, bdn kita ni dah la xcukup air. Sbb puasa kan, panas dalam badan pon xkeluar. mmg we all 1 family berbuka dgn air panas dulu..dah biasa..
minum teh secawan cam tu, badan pon berpeluh..rasa lega sgt..rasa segar bila keluar peluh. Mak cakap klu berpeluh means sihat la kn..lepas tu nak minum 2,3 jug air sejuk ikutlah
cek besa try berbuka dgn air sejuk dulu..next day tekak ni rasa kering dan dahaga sgt utk berpuasa..badan pon lemah (org tua dlm fmly cek ckp avoid minum air sejuk utk awet muda) rasa mcm betol pon ada..hehe
so..smpai skrg mmg ktrg amalkan berbuka dan bersahur cenggitu.
sbenarnya bila kita minum air panas mcm tu (krg jgn la teguk air yg baru mendidih tu.. maw terbako anak tekak) kita krg minum air, so xda la rasa letih sgt dan terburu-buru nak melantak masa berbuka..memadai secawan teh panas dgn 2,3 bijik kuih..lepas terawih baru melantak..xda la berat sgt nk solat after berbuka kan..tips kan
its my style la kn bln2 puasa ni..korg mcm mna??

SALAM RAMADHAN...