Monday, 28 January 2013

Kembali kepada pemilik

Salam

1st entry untuk 2013.

Actually this year dimulakan dengan peristiwa sedih untuk aku dan family.
19 Januari 2013, pemergian arwah tok (nenek) ibu kepada ayah aku disebabkan komplikasi jantung dan paru-paru yang rosak. Di usia 75 arwah telah tinggalkan kami di Hospital Sultan Abdul Halim Sungai Petani. Before tu arwah was admitted dlm CCU slama 3 ari.

Beberapa pesanan dan kata-kata yang menghayat hati before arwah pergi.

2 weeks before after keja aku singah rumah tok. Katanya teringin nak makan buah jering. Sebab xdak selera makan nasi. Pikir-pikir pokok jering blakang rumah xmenjadi pulak kali ni.Dan lagi aku bebel kat arwah katanya dia xboleh makan sebab ada pnyakit angin, boleh penat. On the weekend, arwah dengan paksu datang rumah siggah amik ayah aku untuk tunjuk jalan g Baling. Nak melawat saudara yang sakit katanya. Xsangka pulak tu ziarahnya yang terakhir. After drop my ayah, mak aku baru balik keja, kebetulan ada buah jering lebih kenduri mengaji semalam. Cepat-cepat aku bungkus dalam plastik untuk bagi kat arwah sebab kalut-kalut nak balik. Slalu aku yang p kat arwah nak salam. Tapi ari tu dia yang dataang kat aku nak salam. Ok masa tu memang xdak rasa apa-apa lg. 


3 days before arwah xda, arwah ngadu sakit dada. Cousin aku yang tinggal dengan arwah ada cakap, tok pesan, suruh qal semua anak cucu menantu balik. Katanya ' aku susahkan hampa kali ni ja, lepas ni xda dah' Ok itu pon xrasa apa-apa. Biasalah orang sakit kadang cakap bukan-bukan. Pagi2 subuh tu pakteh datang ambil tok bawak g emergency ward. Alhamdulillah..tok dah ok katanya. dah bole makan minum macam biasa, tak sakit. Tup tup petang tu ayah aku cal pesan pas keja xpayah balik rumah, terus g hospital sebab tok dah admited CCU and dah xsedarkan diri. Dari Bukit Mertajam aku pon terus redah jam otw g Sg. Petani. 


Masa sampai dah visiting hour. Dah ramai sedara aku sampai tunggu giliran nak masuk ward tengok tok. Sampai turn aku, aku masuk dgn cousin. Sebak rasa, tgk tok terlantar, dengan paip dlm mulut, siap ada bleeding lagi. Then aku trus buat2 terer tanya nurse napa ada bleeding dari mulut. Then nurse tu jwb ada pendarahan dalaman. Xlama after that kami di suruh keluar sbb they all nak cuci bleeding tu.



Dah maghrib,family aku balik rumah tok, tak balik rumah, jaoh. Bawak balik tokwan, kesian dia penat seharian tggu di ward xmakan lagi. Cadangnya pas isyak baru ayah aku nk g hospital balik. Tengah makan, doktor cal 2x. Mintak suma anak2 datang ward, katanya tok dah tenat, dah nampak teruk. Then aku mengvolunterkan diri nak g hospital dgn ayah. Sebab aku taw dlm saat mcm tu ayah mesti xdapat drive, malam pulak tu, mata pon xbrapa nampak. Sampai di ward, 8 dari 10 anak tok dah ada. kami baca yasin utk tok, gilir2 ajar ngucap. mostly midnight, kami diminta keluar, if ada pape doktor akan qal. (CCU kan xbole menunggu) 


That nite, mostly sedara suma tido dlm keta, di tempat parking. semua xnak balik sbb nak jumpa tok. tak tggu tok sedar. even pak dak n his family yg baru sampai dari KL tido dlm kereta jgk xnak balik rumah. The next morning, on Jumaat semua 10 anak-anak tok dah balik. Kami berkampung di hospital. menantu, cucu even cicit.

Condition tok still sama, xsedarkan diri. Even we are told patient yg admitted di ward tu amat tipis, so family kena ready. that time tok bergantung pada mesin utk pam darah, jantungnya dah sgt lemah utk funtioN, but we all still xputus asa. Ptg tu pon aku trus g hospital after keja.

On saturday, aku dicide nak balik rumah dulu, nak amik baju. Penat sangat, aku terlelap. dalam jam 4 ptg my mom paggil, cakap ayah aku qal,told us tok dah xde. Aku sebak sgt2 sbb b4 tu mak suruh mandi nak g hospital tapi aku yg xnak cakap nak rest dulu. NYESAL.


Dari apa yg aku dengar, b4 arwah tinggalkan kami, arwah sedar tapi xlama. My ayah ade bisik di pada arwah " mak ngucap banyak2, nanti kita boleh balik rumah". Arwah macam meronta like want to say someting, but no voice coming out.


Same day, after isyak, jenazah arwah disemadikan. Tak tunggu lama sebab semua anak-anak dah ada. One thing aku nak shared, bukan nak bangga diri atau puji or even masuk bakul angkat sendiri. Peristiwa ini mmg aku nampak betapa kagumnya arwah tok dan tokwan besarkan anak2. Even sampai saat akhir anak2 stay dgn their mom. Xputus doa, dan solat hajat. b4 this arwah ada gurau2 if dia dah xda, anak2 stay di rumahnya 3 ari buat Kulhu (Tahlil) untuknya. Buat sendiri jgn harapkan org luar. And its really happen now. Tahlil 3 malam berturut-turut di ketuai cucu sendiri yang alhamdulillah sorang ustaz yang belajar di Madinah dulu. Makmumnya semua anak dan menantu. kini anak-anak masing2 sibuk nak tolong bayar fidyah utk arwah, wakaf, even masing2 dah balik ke serata alam. (rumah they all lah).Sesungguhnya doa dari anak sendiri lebih bermakna untuk para ibu bapa. Dari urusan pengurusan jenazah semua dibuat sendiri oleh anak2. Sembahyang jenazah pula diimamkan sendiri oleh tokwan aku, sooo suweeet. (husband aku bole wat cam tu ke nanti, if this same happen huuuu)


Aku terfikir, one day aku ada anak, adakah anak2 aku akan doakan aku, stay dengan aku smpai akhir nyawa. Uruskan jenazah aku, mandikan aku mcm mana aku mandikan mereka masa kecil, doakan aku?? Or drg hanya akan upah ahli masjid utk uruskan aku, upah org masjid utk baca tahlil dan doakan aku?? Membuat anak mmg mudah tetttttt ketawa malu sebentar (hihihi) tapi anak mcm mana yg kita perlukan sebenarnya?? anak yang bole buat kita bangga di DUNIA SAHAJA or yang bole bantu kita di alam barzah dan akhirat kelak..

sama-sama kita renungkan. 

thank sudi baca entry aku yang syahdu dan panjang lebar ini.


Al Fatihah buat arwah..

I dont even have her picture, but feel so sad during morning. Slalu if aku stay rumah tok, xnak balik rumah parents sbb jaoh, pagi2 dengarlah suara arwah kejutkan bangun subuh. B4 aku kuar keja, arwah yang kalut2 buka gate untuk aku. Now dah xde....