Thursday, 5 June 2014

NEW MEMBER COMING SOON

Assalamualaikum w.b.t

Dah lama tak mengupdate belog. Kali ni just nak share my new things in my life :p
Alhamdulillah, today almost 20 weeks i'm pregnant..yeaahhhhsyukran Ya Allah sebab memberikan peluang untuk merasai pengalaman menjadi seorang perempuan sempurna.
Macam mana bole tahu I pregnant? ceritanya cam ni. Once apon a time, sun setting in the sky, teletubies says good bye ?&^%$#@ (apakah???) I memang selalu lewat period, so that month I late almost 3 weeks dari date I patot berperiod. Tapi as usual memang xde prasaan apa pong. Just hubby dah berangan if we'll have a baby just arround the corner. Then ada satu malam tu, I rasa sakit perut yang amat sangat, macam kena gerudi tempat yang sama. Sampai terjaga dari tidor. My hubby masa tu tengah tengok bola dengan tak de prasaan dia jawab, nak period la tu esok lusa. Ok sentap, kot-kot dia nak datang sapu ubat kan (orang laki meme cam tu ek kalo tengok bola?) huh!!How I could tell you sakit tu memang xpernah rasa slama ni, since I memang jenis tak de senggugut sangat. After 2,3 hari priod still tak datang. Ok one day during lunch hour I pergi lunch di Giant syeksen 13 tu, then beli Pregnancy Test strips kat Guardian. Tapi only weekend I guna. Still ingat hari tu hari Ahad 21 March, my husband and I plan nak gi Wet Market Pudu, cari anak ikan kelisa. So I bangun awal siap dulu xnak jem nak masuk KL kan. Then saja je buat urine test, then...... I berlari trus dari toilet ke hubby yang tengah tido without pikir anything. Then dia pon bangun blur2 tengok strip yang I pegang. Then I tanya dia (macam la xtaw kan) 'b, kalo dua line ni maksudnya preggy la kn?' then dia plak still blur suruh tengok label di kotak. And yes, it show positive!!!
Haaa..lepas tu baru I pikir I dah berjaya pregnant. Even sebelum tu memang ada jugak buat urine test tiap kali period lewat. Buat 2 kali and 2,2 tu xde hasil. So that time xde la harap sangat, macam xde prasaan gitu. Masa tu dalam kepala dan hati ni fikir, wah dah nak jadi mommy, rupanya slama ni dah ada baby dalam perot. Berguna jugak aku ni kan, jadi badan aku function well la ek..hahaha. Bulan tu memang I banyak buat kerja berat sebab my office ada clearance, so jadi buruh kasar la sat. Alhamdulillah, xjadi pape. Tu lakan, orang cakap kalau dah rezeki Tuhan nak bagi, dia akan jaga. Then I guess malam yang sakit perut sangat tu agaknya baby tengah gerudi rahim I sebab dia nak park kat situ kot..hihihi. We allz xpergi cekup klinik pon ari tu, still dengan plan g Pudu tu. Huhhh~
Only the next day hari Isnin my hubby off day lagi, so I dengan malasnya bersuara nak ponteng keje sebab nak g cekup. Yela, nak dengar dari doktor sendiri. Then ktrg g Hospital Umra yang dekat dengan rumah tu. I dah biasa gi situ sebab Hospital panel company I keja. Then after scan yes, betol I pregnant. Almost 6 weeks dahh...alaaa...nampak kantung baby bulat. But sorry I xnak shared lg picture ultrasound tu. Pengalaman I dengan Umra, so far so good. Tiap kali checkup termasuk tunggu turn xde la sampai 3, 4 jam kena tunggu. Pandai2 pilih time yang orang xramai. Kos plak harga mampu milik..kiki. paling mahal kena charge RM120 tu sebab termasuk ubat, kalau xde ubat RM70+++++ je. Staff dia pon ok. Kalau pekerja kaunter dia kadang muka xmesra alam tu maybe penat kot, sebab melayan kerenah pesakit kan. Kena la faham, dia pon manusia. Tapi sorang dua je cam tu.So we decide trus checkup di situ jela. Yang bestnya I memang dapat doktor perempuan tiap kali ada appointment. Ada skali tu, doktor perempuan xda, only male, so staff kaunter tanya "Puan nak jumpa doktor jugak ke hari ni? sebab sekarang xda doktor perempuan (tiba-tiba plak kan). Only at night dia masuk, kalau nak petang ini jugak kita bagi pakar scan perempuan untuk scan, then after that you consult dengan doktor laki' then I setuju lah sebab malas nak datang dua tiga kali, malas nak bersiap keluar rumah..nampakkk?? Tu cek suka. Bila jumpa pakar scan tu dia cakap, I'll cek you, then you pergi consult dengan doktor laki dia xkan touch you anymore.hihihi lobbb itt
Memang best cek di private sebab tiap kali rawatan dia akan scan Ultrasound, 3D,NT scan n ape lagi tah,  So bole tengok rupa baby I macam mana progress dia. Bole dengar jantung dia, saiz dan lain2 lagi. Yang best kat Umra, doktor dia memang akan melayan if my hubby and I tanya soklan banyak (normal la,ko bayar kan). Benda pelik2 pon I tanya, they all layankan je jawab..kiki. I susa sikit nak commit gi goverment klinik, sebab tak larat tunggu dan I kena amik cuti. Yela, kalo cuti pon time load keje I banyak, mampuss den nak cover balik. But still I dah buat buku pink tu and only skali tu je la I g gov. klinik. Nak bersalin dimana? Long way to plan :p
Alahan semasa mengandung?? I xde morning sickness but I ada gejala lain yang sikit2 tu tapi betol2 effect my life. Nak tau, wait for next entry, I lapar, otak xbole pikir nak bercerita. Okey, tatataaaa.